Town Twinning Citizens’ Meetings Întâlniri între cetăţeni 2009

Oaspeţii   

În perioada 31.08 – 08.09.2009 comuna Feldru a fost vizitată de delegaţii din Austria - Feldkirchen, Spania - Meco şi Olanda - Uretrep.

Veniţi în vizită ca vechi colaboratori – austriecii şi spaniolii -  sau – olandezii - pentru prima dată în comuna noastră  şi sperăm viitori colaboratori, oaspeţii s-au bucurat de o primire călduroasă atât din partea primăriei cât şi din partea cetăţenilor comunei noastre.

Finanţatorul

Susţinerea financiară pentru activităţile de cazare şi deplasare în spaţiul european se face prinEducation, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) care a aprobat proiectul cu nr.155334 – EFC – 1 – 2009 – 1 – RO – EFC – CM în cadrul Programului Action 1 Town Twinning Citizens’ Meetings  Phase 2 (1 June 2009 and 28 February 2010) cu suma de 7598,49 euro.

Activităţile comune desfăşurate:

  • Vizitarea comunei: biserici, Grup Şcolar Feldru, muzee şi împrejurimile satelor Feldru şi Nepos.
  • Întâlniri, discuţii şi întreceri demonstrative între echipajele de pompieri voluntari;discuţiile au avut ca temă principală participarea voluntară şi mijloacele de intervenţie folosite în cele 4 ţări în acţiunile de protecţie civilă precum şi alte aspecte legate de protecţia mediului. Gazde au fost Asociaţia ProSomeş şi Ocolul Silvic Feldru.
  • Întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa şi cu cei ai Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud.
  • S-a organizat un minicampionat de fotbal demonstrativ între echipa locală ProSomeş şi echipele formate din reprezentanţii oaspeţilor.
  • Semnarea în cartea de onoare a comunei şi o masă festivă cu bucate tradiţionale din cele 4 ţări pregătită în comun.

Rezultate

  • S-au consolidat relaţiile de prietenie dintre familiile cetăţenilor feldrihani, spanioli şi austrieci. 
  • S-au creat noi relaţii de prietenii cu cetăţenii olandezi.
  • S-au consolidat parteneriatul în domeniul Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă urmând ca prin intermediul administraţiei locale să se pună bazele unui parteneriat internaţional în cadrul unor programe mai complexe având ca tematică protecţia civilă.
  • Ne-am bucurat împreună de tradiţia culturală: jocuri populare, reţete culinare specifice.
  • Ne-am bucurat de întrecerile sportive , fotbalul fiind şi el reprezentat.

EN - Activities outputs and future projects

Să nu uităm:

Încă din 2003 colaborarea cu Meco ne-a adus susţinerea comunităţii de români din Spania şi a deschis oportunitatea acestora de a veni în zona noastră pentru a deschide mici afaceri care au creat locuri de muncă pentru români. Colaborarea cu Feldkirchen ne-a adus o recunoaştere zonală în domeniul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă locale ei fiind cei care ne-au susţinut cu 2 maşini de pompieri şi 3 ambulanţe precum şi echipamente de stingere a incendiilor.

În perspectiva anului 2010

O invitaţie a fost lansată şi acceptată aşa că în anul 2010 luna iulie de Zilele Feldrului cu ocazia sfinţirii bisericii ,,Sfinţii 3 Ierarhi,, din centrul satului Feldru vom avea sperăm oaspeţi din nou.